Zalety korzystania z patelni żeliwnych

Jeśli Twój okres fascynacji patelniami teflonowymi akurat przechodzi kryzys, sugerujemy sprawdzone przez naszych przodków rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, ponieważ świat już od stuleci przygotowuje posiłki w patelniach żeliwnych.

patelnie

Autor: Silit
Źródło: www.smakprostoty.pl

Patelnie żeliwne. Dzięki nim nasza przygoda z gotowaniem nabierze nowego wymiaru. Jej rewelacyjne właściwości wyostrzą aromat i smak przyrządzanych potraw. Co godne uwagi, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne są więc idealne dla osób chorych na serce a także tych z niedoborem czerwonych krwinek.

Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, a także energię. Nie zapominajmy, że im wysłużona patelnia żeliwna, tym lepsza.

Lata użytkowania wzbogacają jej właściwości, zamiast obniżać. Czyli całkowite przeciwieństwo patelni teflonowych, które z każdym użyciem są coraz bardziej wyeksploatowane. W przypadku żeliwa – ta zasada działa w przeciwnym kierunku. Tajemnica polepszającej się z biegiem lat jakości przysmażania na żeliwie tkwi w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia, z czasem staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od samego początku, wciąż pracuje na swą korzyść.

Czy ten wpis wydaje Ci się ciekawy? Masz ochotę obejrzeć sporo informacji na podobny temat? Zatem idź tu przyprawy świata sklep i przeczytaj następny opis.

Wszyscy spotkaliśmy się z gospodyniami, które twierdzą iż najlepsze potrawy przyrządzają tylko w swojej kuchni, używając swoich garnków i patelni.

Z racji tego iż, patelnie żeliwne maja nieco większy ciężar od pozostałych, nauka smażenia pysznych naleśników zabierze nam troszkę więcej czasu, co nie oznacza, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Kruchość i zapach naleśników będzie nagrodą za czas przeznaczony na dopracowywanie swych umiejętności.

żeliwna patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl

Jeśli chcemy by nasza patelnia posłużyła nam wiele długich lat, koniecznym jest by o nią odpowiednio się zatroszczyć. Po każdym użyciu wypada właściwie ją wytrzeć papierowym ręcznikiem, a przy tym zapomnieć o posiadaniu zmywarki – środki chemiczne mogą powodować zniszczenie powierzchni.

I nie zapominajmy, że naczynia te nie nadają się do przechowywania kwaśnych potraw, gdyż wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.