W jaki sposób upiec wyborny tradycyjny sernik, aby zaskoczyć przyjaciółki oraz mężów smakiem prawdziwego domowego wypieku

Zwyczajny biały ser jest bodajże najbardziej uniwersalnym półproduktem spożywczym i w żadnym razie nie trzeba być utytułowanym kucharzem, żeby być w stanie przyrządzić smakowite dania z użyciem tego składnika. Nawet świeżo upieczona gospodyni nie powinna mieć żadnych problemów z usmażeniem naleśników albo ulepieniem pierogów z serem. W nieco innym świetle ta sprawa przedstawia się, jeżeli pod uwagę weźmiemy pieczenie ciast – w tym przypadku należy mieć przynajmniej minimalne doświadczenie, aby z brytfanki nie wyciągnąć zakalca.

Sernik

Autor: Baileys
Źródło: Baileys
Sernik tradycyjny to ciasto, o którym marzą małżonkowie wracający do domu po dniu spędzonym w pracy – suty obiad powinien skończyć się wyśmienitym deserem, a kawa parzona smakuje znacznie lepiej, jeżeli towarzyszy jej kawałek apetycznego sernika. Aby to ciasto smakowało tak mniej wymagającym panom, jak i bardziej kapryśnym damom, do wypieku należy obowiązkowo użyć wiejskich jajek – te z hipermarketu z pewnością nie będą tak dobre, jak te kupione u gospodarza.

Kolejną sprawą jest użycie środka spulchniającego – żeby ciasto (ciasto na święta) było kruchutkie, należy doń dosypać sodę albo proszek do pieczenia. Jednakże tradycjonaliści proponują, żeby stosować naturalne składniki, czyli na przykład smalec, a zamiast margaryny wykorzystać zwykłe masło, które oczywiście nadaje niepowtarzalnego aromatu. Żaden sernik tradycyjny nie może obyć się bez rodzynek, choć znajdą się i takie łakomczuchy, które nienawidzą tych dodatków.

Mając na uwadze upodobania bardziej oryginalnych smakoszy, warto niekiedy nieco zmienić zwyczaje i podać mężowi i dzieciom sernik na zimno albo z owocami. Od czasu do czasu zamiast kruchego ciasta można także zagnieść drożdżowe, a nawet półfrancuskie. W rzeczywistości liczy się przede wszystkim to, żeby używać jedynie świeżych składników, więc mrożone półprodukty już w przedbiegach odpadają.

Okazuje się, że wyborny smak to nie wszystko, tak samo istotną sprawą jest także odpowiednie podanie. Tradycyjny sernik o niebo lepiej będzie prezentował się, jeśli zostanie wyłożony na pięknej zastawie. Przy okazji warto też zatroszczyć się o wyjątkową oprawę pogawędki przy poobiedniej kawie i zaraz obok patery z sernikiem położyć flakon z bukietem świeżych kwiatów oraz koniecznie chociażby niedużą świeczkę.