Przystawka dobrym zapoczątkowaniem lub dodatkiem pysznego karczku pieczonego.

Zagrychą może być każde jedzenie. Całość zależy wyłącznie od tego dla jakiej ilości osób serwujemy, czy ma być podana w gorącej czy zimnej postaci także co proponujemy podać jako główną potrawę. Znaczące pomimo wszystko jest również to, czy stanowi danie, czy uzupełnienie do niego. Jak nazwa wskazuje przystawka, to mała część strawy, która powinna przebudzić kubki smakowe i wyczulić smak.

Talerz w restauracji

Autor: Anna
Źródło: http://www.flickr.com

W wielu cywilizacjach i krajach są inne rodzaje i gusta tych zakąsek. Wielokrotnie przepisy na przekąski mają dodane zdjęcia – co umożliwia błyskawicznie i gustownie podać potrawę, albowiem powinny one też cieszyć wyglądem, później uwodzić aromatem – bo jak wiemy pierwej jemy oczami.

Coraz rzadziej napotykamy się z klasycznymi recepturami na przekąski, albowiem przeganiają je nowe przekąski. W Polsce najbardziej znane przepisy na zakąski to nie spadające z podium kanapeczki, koreczki i faszerowane jajka. Niesłychanie często dominują też takie miniaturowe dania strawy jak faszerowane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.

Karczek pieczony – czyli jak w niedługim czasie wykreować strawę, która oszałamia kubki smakowe. Prawidłowo upichcony karczek pieczony niewątpliwie podbija kubki smakowe swoim idealnym smakiem i kruchością (link). Gdy jest ukończony powinien się pięknie porcjować w plastry, również w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w formie wędliny na kanapki.

Nadaje się także jako przystawka wśród serów oraz koreczków na półmiskach. Jest to posiłek błyskawiczna i stosunkowo tania w wykonaniu. Znaczące, żeby na początku mięso zamarynować. W tym celu należy wymieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (osobista mieszanka przypraw będzie również wspaniałym rozwiązaniem), wszystko zblendować i podgrzać na patelni. Mięso dobrze posmarować lodowatą marynatą, następnie pozostawić na noc luksusowe hotele w krakowie w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.

zdrowa przystawka w postaci koreczków

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com

Wkładamy go do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, piec włączamy na 200 stopni i pieczemy koło dwóch godzin. W tym czasie oblewamy nasz pieczony karczek sosem, który pozyskaliśmy. Dla jeszcze większej zadowolenia nasza danie powinniśmy w czasie opiekania skropić czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do wielu dodatków obiadowych (przykładowo: źródło), stanowi wspaniały pokarm, który nasyca i smakuje.