W wielu cywilizacjach i krajach są inne rodzaje i gusta tych zakąsek. Wielokrotnie przepisy na przekąski mają dodane zdjęcia – co umożliwia błyskawicznie i gustownie podać potrawę, albowiem powinny one też cieszyć wyglądem, później uwodzić aromatem – bo jak wiemy pierwej jemy oczami.
Coraz rzadziej napotykamy się z klasycznymi recepturami na przekąski, albowiem przeganiają je nowe przekąski. W Polsce najbardziej znane przepisy na zakąski to nie spadające z podium kanapeczki, koreczki i faszerowane jajka. Niesłychanie często dominują też takie miniaturowe dania strawy jak faszerowane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.
Karczek pieczony – czyli jak w niedługim czasie wykreować strawę, która oszałamia kubki smakowe. Prawidłowo upichcony karczek pieczony niewątpliwie podbija kubki smakowe swoim idealnym smakiem i kruchością (link). Gdy jest ukończony powinien się pięknie porcjować w plastry, również w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w formie wędliny na kanapki.
Nadaje się także jako przystawka wśród serów oraz koreczków na półmiskach. Jest to posiłek błyskawiczna i stosunkowo tania w wykonaniu. Znaczące, żeby na początku mięso zamarynować. W tym celu należy wymieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (osobista mieszanka przypraw będzie również wspaniałym rozwiązaniem), wszystko zblendować i podgrzać na patelni. Mięso dobrze posmarować lodowatą marynatą, następnie pozostawić na noc luksusowe hotele w krakowie w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.
Wkładamy go do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, piec włączamy na 200 stopni i pieczemy koło dwóch godzin. W tym czasie oblewamy nasz pieczony karczek sosem, który pozyskaliśmy. Dla jeszcze większej zadowolenia nasza danie powinniśmy w czasie opiekania skropić czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do wielu dodatków obiadowych (przykładowo: źródło), stanowi wspaniały pokarm, który nasyca i smakuje.