Olej lniany a odmiennie zwany olej budwigowy to przebój żywieniowy odznaczający się faktycznie niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi.

Olej lniany a odmiennie zwany olej budwigowy to hit żywieniowy odznaczający się de fakto niesamowitymi, jak dowodzą analizy, właściwościami zdrowotnymi. Wspiera funkcjonowanie ludzkiego organizmu, bo posiada aż 95 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jakich system sam nie nie umie wyprodukować, temu trzeba dostarczać je wraz z żywnością. Tłuszcze są wręcz bezcenne dla tkanek, komórek, organów naszego ciała, gdyż zapewniają im prawidłowe funkcjonowanie a także osłaniają przed paroma schorzeniami, również nowotworowymi.

Oliwy

Autor: a olin
Źródło: http://www.flickr.com
Olej lniany inaczej nazywany olej budwigowy (niewyklarowany) tłoczony jest sposobem „na zimno” czyli automatycznie wyciskany z nasion bez ich podgrzewania (źródło). Wszelkie jego składniki utrzymują naturalne struktury a także drogocenne właściwości biologiczne. Nie jest poddawany rafinacji. Dr Johanna Budwig wypracowała i też stosowała już od połowy XX wieku dietę przeciwnowotworową. Głównym składnikiem diety dr Budwig jest pasta stworzona z oleju lnianego oraz białka w postaci sera albo mleka. Tak sporządzona pasta (wtłoczenia odrobinek tłuszczu w drobinkach białka – tak samo jak w majonezie) przenosi nienasyscone kwasy tłuszczowe do odpowiednich miejsc znacznie szybciej nie niszcząc ich właściwości. Założenie diety opiera się na dostarczaniu ustrojowi adekwatnych dawek kwasów tłuszczowych.

Aktualna dieta człowieka zasobna w rafinowane a też przetworzone tłuszcze z daleka odbiega proporcjami kwasów omeaga 3 i omega 6 od polecanych.

Przejdź do opisu, który jest pod podanym linkiem i czytaj więcej zabiegi na twarz mielec na ten temat, który na pewno Cię zaciekawił. Nie wahaj się!

Pomimo że kwasy tłuszczowe to jeden z fundamentalnych elementów naszego ciała. Dlatego w diecie dr Budwig, wzbrania się jedzenia rafinowanych a także innych pokrewnych tłuszczów, a przeważnie całkowicie sztucznie utwardzanego tłuszczu, podstawowego składnika np. margaryn. Według Dr Budwig zapewnienie organizowi odpowiednich proporcji kwasów, poprzez zagwarantowanie dawki kwasów omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach z lnu powoduje, iż komórki naszego ciała odzyskują naturalne właściwości.