Opis i proces wytwórczości: herbaty białe srebrzysto-biały odcień zawdzięczają unikalnemu tokowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić wiosną pączki, ochrania się przed promieniami światła, w taki sposób aby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zieloność liściom.
Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85-90 °C przez prawie 5 minut. W ten sposób zaparzony napar zachowa najodpowiedniejsze wartości smakowe jak też własny unikalny aromat. Napar z białej herbaty zawiera nadzwyczaj dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy. Wysoka zawartość kofeiny umożliwia wykluczenie kawy z diety. Napar oddziałuje pobudzająco oraz orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo uznają także fakt, iż herbaty białe wspomagają koncentrację. Białą herbatę rekomenduje się jednostkom obciążonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, bo zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych – herbaty białe w ofercie sklepu Demmers. Nie bez przyczyny nazywana jest „eliksirem młodości”. Mieszczące się w białej herbacie polifenole zabezpieczają układ przed wolnymi rodnikami. Szklanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej owych substancji niż herbata zielona.
Zaciekawił Cię ten wątek? Kliknij na następujący link (https://srebroizloto24.pl/produkt/britannia-1-uncja-srebra-2023/), tam na pewno znajdziesz jeszcze więcej faktów na wątek, który Cię interesuje.
W procesie produkcji liście nabierają właściwości przyspieszających przemianę materii, co cenią osoby na odchudzającej diecie – zobacz gdzie kupić herbaty pu – erh. Żeby czerpać jak najsporzej z cennych własności herbaty Pu-Erh należy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Susz możemy zalać wodą zaraz po zagotowaniu, zaś poniektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach najlepiej stosować nieco chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh pobudzają generowanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając przemianę materii.