W jaki sposób idealnie parzyć herbaty?

Wraz z nadejściem trendu na żywność ekologiczną zapoczątkowany został trend spożywania różnego rodzaju herbat i kaw. Największym poważaniem cieszą się herbaty z Cejlonu, z pól porośniętych krzewami herbaty w górnej części Indii i prawdopodobnie najdroższych gatunków z Japoni.
Ponieważ wiele osób jest zainteresowanych prawidłowymi metodami zaparzania szlachetnych liści herbacianego krzewu, stwierdziliśmy, że stworzymy poradnik dla was, żebyście w każdej chwili mieli możliwość zerknąć jak właściwie wyrwać smak i zapach.

harney & sons sklep

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki
tableau - kawa

Autor: Barn Images
Źródło: http://www.flickr.com
Osiedle mieszkaniowe Ogrody Bielańskie

Autor: UBM
Źródło: UBM
Już z samego początku informujemy, że przepisy zaparzania herbat odnoszą się do do herbat marki Harney & Sons oraz La Via, dostępnej tu: qualiashop.pl/37-la-via-del-te. Potrzebujecie zdawać sobie sprawę, że nie tylko długość zaparzania herbaty zależy od jej gatunku, czyli od tego czy jest to czarna, czerwona lub dobry protetyk warszawa też zielona, lecz w dodatku od sposobu i długości jej fermentacji, dlatego stosujemy dodatkowe rozróżnienie, ponieważ każdy producent posiada własny sposób fermentacji. Na początek opiszemy jak perfekcyjnie zaparzyć czarną herbatę cejlońską. Charakteryzuje się ona intensywnym aromatem, wyczuwalnym z odległości nawet 1 metra, dlatego nie trzeba wsypywać więcej niż dwa gramy na sto ml wrzątku. Czarną z Cejlonu parzymy obowiązkowo w wodzie wrzącej, ponieważ, iż czarna herbata poddana jest dwukrotnej czasami trzykrotnej fermentacji z tego powodu wolniej uwalnia głębię swojego smaku oraz aromatu. Żeby wyzyskać czarną herbatę z całego smaku, należy ją parzyć przez nie mniej niż 5 minut, lecz nie więcej niż 7, z tego powodu że po tym czasie rozpoczyna uwalniać garbniki. Kompletnie inaczej jest z zaparzaniem herbaty czerwonej, jaka należy do dosyć specyficznych odmian. Możesz ją nienawidzić albo kochać. Herbatę tą zaparza się nie we wrzącej wodzie, ale w 80 stopniowej wodzie. W czasie procesu parzenia wyczuwalny jest intensywny, przykry zapach zgniłej trawy, ale nadrabia ona smakiem.

Parzyć ją trzeba nie dłużej niż siedem minut, lecz nie krócej niż 4. Sypiemy 3 do 4 gramów na sto mililitrów. Zachęcamy do odwiedzania naszego sklepu harney & sons.
Pozostałe receptury zaparzania w kolejnych artykułach. Natomiast wszystkie herbaty i ich nasze autorskie mieszanki dostępne są w sklepie internetowym.