Przygotuj sałatkę, która uwiedzie serca Twoich znajomych!

Najpopularniejsze potrawy to te, które nie potrzebują wielkiej sumy czasu do zrobienia, a jednocześnie można je zrobić tanim nakładem pieniężnym. Do grona takich potraw z pewnością można dodać sałatki!

W ich przygotowaniu nie ma nic trudnego i mała jest możliwość na to, że nam się nie uda. Przepisy na sałatki w nieograniczonej ilości znajdziemy w Internecie.

sałatka

Autor: Basheer Tome
Źródło: http://www.flickr.com

Przygotuj przepyszną sałatkę, która na zawsze zagości w Twoim osobistym jadłospisie

Prostą w przyrządzeniu jest sałatka meksykańska. Jest barwna i robi się ją błyskawicznie! Z pewnością uratuje jakąś niespodziewaną imprezę. Do jej sporządzenia będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, jasna część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól (bezpieczna sól warzona) i pieprz. Ananasa trzeba odsączyć od słodkiej zalewy, identycznie zrobić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego celu można użyć durszlaka, kukurydzę i fasolę opłukać przez chwilę pod chłodną wodą, kolejnie odczekać moment by pozwolić zbędnej wodzie ociec. Aby por miał ładny odcień i był miękki trzeba przelać go najpierw wrzącą wodą, po czym zrobić to samo korzystając z chłodnej wody. Ser żółty rozdrabniamy przy pomocy tarki z grubymi oczkami, a ananasa tniemy w kreseczki. Paprykę kroimy w sześciany. Całość poćwiartowanych produktów umieszczamy do jednej miski, wówczas można dołączyć majonez i przyprawy. Przed podaniem powinno się odstawić ją na 30 min. do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, tania i bardzo nieskomplikowana do przyrządzenia – kusi

surówka

Autor: jules
Źródło: http://www.flickr.com

kolorystyką, a należycie dopasowane składniki spowodują, że zrobisz ją jeszcze nie raz. Sprawdź też w jaki sposób przygotować inne sałatki: kontynuuj.

Wersja dla osób uwielbiających ostre sałatki

Do przyrządzenia sałatki meksykańskiej, która będzie pikantna musimy mieć:
20 dag czerwonej fasoli z puszki, 20 dag kukurydzy z puszki, paprykę, białe cebule, dużo majonezu, czosnek, 3 jaja zrobione na twardo, odrobinę obranego ogórka, tortilla chips, ostry dip meksykański, kapka pikantnego keczupu, 20 dag piersi z kurczaka, olej, przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, chilli. Zieleninę ćwiartujemy w kostkę. Przy pomocy tarki rozdrabniamy jaja. W tym samym czasie wstawiamy poćwiartowany i doprawiony filet z kurczaka na patelnię. Wyduszony czosnek mieszamy z majonezem. Sałatkę układamy do salaterki warstwami. Na samym dole dajemy ogórka, potem połowę kukurydzy, fasoli i papryki, później kurczak, i znów połowa kukurydzy, fasoli, papryki. Istotne aby co kilka warstw nakładać na nie dip, keczup i przyprawy. Na wierzchu również nakładamy majonez i posypujemy jajkiem i chipsami. Buen provecho!

Zachęcam także zobaczyć różne przepisy na tej stronie: ten przepis.