Jaki garnek do powideł oraz konfitur kupić?

Kiedy w sadach i ogrodach wyrośnie mnóstwo owoców można mieć kłopot, co z nimi robić. Idealnym rozwiązaniem jest przyrządzenie powideł i różnego typu przetworów. Dzięki temu można delektować się smakiem aromatem o każdej porze roku.
Wiele lat temu nasze babcie przyrządzały śliwkowe powidła w specjalnych naczyniach.

Niezbędny wręcz był zrobiony z miedzi garnek do powideł, jaki dawał pewność, że przetwory nie zepsują się. Procedura przygotowywania powideł mogła trwać kilka dni. Owoce smażyło się na małym ogniu (nie dodawano cukru), a niekiedy pieczono je w piekarniku. Na początek jednak należało śliwki umyć oraz pozbawić pestek. Aby powidła były smaczne (sprawdź festiwal pizzy) i mogły stać w piwnicy, potrzebne było użycie żeliwnego garnka. Powidła pieczono przez 2-3 godziny, zostawiano do wystygnięcia i powtarzano procedurę.

dziecko

Autor: Travis Swan
Źródło: http://www.flickr.com
W jaki sposób obecnie można sobie radzić, jeżeli nie posiadamy takiego miedzianego naczynia? Tak naprawdę nie ma w tym nic kłopotliwego. Powidła mogą wyjść dobre nawet wtedy, kiedy nie mamy tego typu udogodnień, jak miedziany garnek do powideł. Świetnie sprawdzi się też większy garnek emaliowany. Nie dopuści do przypalenia śliwek i zniszczenia naczynia. Idealnie nadaje się zarazem do zapiekania, jak też gotowania na gazie. Można by wybrać garnek ze stali – stalowe emaliowane albo też nierdzewne, które ma kilkuwarstwowe dno. Należy nie zapominać, aby uważnie badać dno – często sklepy oferują tylko modele z delikatnym spodem, które nie nadają się do gotowania powideł. Mimo wszystko, nie jest to zbyt wielki wydatek – dzisiaj tego typu garnek można zakupić za nieco ponad 100 zł. Więcej na temat: pomocne naklejki na słoiki.
Kiedy powidła będą już zrobione, nie zapomnij o ich odpowiednim oznaczeniu. Przydatne mogą się okazać naklejki na słoiki, mówiące, co w konkretnym słoiku się znajduje. Pomoże to bezproblemowo wybrać przetwory, na jakie mamy ochotę.

Takie naklejki na słoiki można zrobić samemu, np. z ozdobnych karteczek lub kupić gotowe, które wystarczy oznaczyć i przykleić na słoik.

Powidła, dżemy a także marmolady to idealny sposób na zatrzymanie smaków wakacji na dłużej. Choć ich wykonanie zajmuje wiele czasu, własnoręcznie wykonane przetwory są smaczniejsze aniżeli te kupione.